Instrucțiunile unui calculator!

Instrucțiunile unui calculator se înpart în patru grupe:

  • instrucțiuni operaționale, care efectuează operații aritmetice și logice asupra datelor specificate prin operanzi; Acestea prelucrează datele păstrate în locaţiile memoriei interne şi în registrele procesorului. Cele mai cunoscute instrucţiuni ale acestei grupe sînt cele care efectuează operaţiile aritmetice de bază: adunarea, scăderea, înmulţirea şi împărţirea.Instructiunile logice de tipul ŞI, SAU, NU sînt instrucţiuni operaţionale care acţionează asupra poziţiilor individuale ale informaţiei binare.

 

  • instrucțiuni de transfer, care deplasează informația între registre și/sau locații fără a modifica informația transferată; Instrucţiunea trebuie să specifice explicit sau implicit adresa-sursă şi adresa de destinaţie a transferului. În timpul transferului şi după transfer, informaţia din sursă ramîne neschimbată.

 

  • instrucțiuni de salt, care în urma verificării unor condiții, modifică analiza și execuția secvențială a instrucțiunilor din program; Permit alegerea continuării programului pe o anumită ramură, în funcţie de o condiţie de test realizată. Folosirea instrucţiunilor de salt  condiţionat dau posibilitatea utilizatorului să introducă decizii logice în procesul execuţiei programului. O instrucţiune de salt necondiţionat conţine, în partea de adresă, adresa instrucţiunii care va fi executată în continuare.

 

  • instrucțiuni de intrare – ieșire care permit comunicarea calculatorului cu exteriorul.  Echipamentul cu care se ca efectua operaţia de intrare-ieşire se specifică în partea de adresă a instrucţiunii. De regulă, instrucţiunile de acest tip conţin atît informaţii legate de natura schimbului de date, adică introducerea sau extragerea lor, cît şi comenzi necesare funcţionării corecte a periferiei. Tot în aceste instrucţiuni se specifică şi registrele sau locaţiile în care vor fi depuse sau din care vor fi luate datele respective.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s